07-05-202410:48

Стягнення аліментів як правовий захист дітей

Обов’язок батьків утримувати свою неповнолітню дитину належить до конституційних обов’язків і передбачений ч.2 ст. 51 Конституції України в якій зазначено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття.
За рішенням суду, якщо це не визначено домовленістю між батьками, аліменти присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.
 
Наголошуємо, якщо батьки не виконують батьківські зобовʼязання та не сплачують аліменти - можуть підпасти під штрафні санкції.
Тому не забувайте вчасно сплачувати кошти на життя та розвиток дитини.
 
Інформуємо, лише з початку року державними виконавцями Управління забезпечення примусового виконання рішень стягнено аліментних платежів:
 у Вінницькій області на суму понад 215 млн. грн.,
 у Житомирській області на суму понад 227 млн. грн.
Це свідчить про активну боротьбу з неплатниками та стягненням коштів у примусовому порядку.
 
 Додатково зазначаємо, що відповідно до ст. 200 Сімейного кодексу України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і у частці від заробітку платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.
Згідно ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частині від доходу (заробітку) або в твердій грошовій сумі.
Стосовно максимального розміру аліментів, які стягуються з боржника, то відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України “Про виконавче провадження”, він не повинен перевищувати 50 відсотків заробітної плати цієї особи.
 
Слід пам’ятати, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, винні особи притягаються до кримінальної відповідальності за ст. 164 Кримінального Кодексу України.
 
Якщо маєте додаткові питання, консультуйтесь у чатах-помічниках у Telegram:
 
Перевірити актуальну інформацію щодо виконавчого провадження можна за допомогою:
Єдиного реєстру боржників - https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors
Автоматизованої системи виконавчого провадження http://surl.li/bfidq
Мобільного додатку "Дія" (розділ "Виконавчі провадження").
 
Возможно, это изображение 2 человека и текст «ЦЕНТРАЛЬНЕ МЖРЕЛОНАЛЬ УПРАВЛИННЯ HICTEPCTBA РЕпОНАЛЬНЕУПРАВЛИННЯ BeTA стиЩЙ КИίВ) СТЯГНЕННЯ ΑЛΙΜΕНΤΙВ як правовий захист дитей»