12-04-202409:53

Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

У спадок можна отримати не тільки майно чи інші цінності, а й борги померлого.
Відтак, спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, проте тільки в межах вартості майна, яке отримали у спадок.
Майте на увазі, що кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.
Кредиторові належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше 6 місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.
Проте, якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом 6 місяців з дня,
коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.
 
Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у встановлені строки позбавляється права вимоги.
Пам'ятайте, що Цивільний кодекс України зобов’язує спадкоємців задовольнити вимоги кредитора. Вимоги зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.
 
У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.
 
Возможно, это изображение ‎текст «‎Обов'язок спадкоемцив задовольнити вимоги кредитора 5OPI ولا นกแส МЖРЕГИОНАЛЬНЕУПРАВЛИНЯ МЖРЕГОНАЛЬНЕ УПРАВЛИННЯ ЦЕНТРАЛЬНе МНИСТЕРСТВА ЮСТИЦЙ КИΙВ)‎»‎