25-03-202411:04

До відома державних реєстраторів!

Міністерство юстиції у звʼязку з окремими випадками використання ідентифікаторів доступу державних реєстраторів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - реєстр) іншими особами, внаслідок яких в реєстрі безпідставно створюються заяви, змінюється статус певних документів або вчиняються інші дії, які не є реєстраційними діями (рішеннями про державну реєстрацію прав).
Це в підсумку унеможливлює подальше проведення державної реєстрації, повідомляє, що у разі виявлення відповідних фактів державним реєстраторам слід невідкладно вживати таких заходів:
1. забезпечити повернення відомостей реєстру до попереднього стану з урахуванням сутності дій, які не є реєстраційними діями (рішеннями про державну реєстрацію прав) та які вчинені в результаті використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора до реєстру іншими особами, та технічних можливостей реєстру;
2. повідомити Міністерство юстиції та правоохоронні органи про виявлений факт використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора до реєстру іншими особами, внаслідок яких вчинено дії, які не є реєстраційними діями (рішеннями про державну реєстрацію прав), а також про вжиті заходи щодо відомостей реєстру до попереднього стану.
До прикладу, у разі формування та реєстрації заяви у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно з використанням ідентифікаторів доступу державного реєстратора до цього реєстру іншими особами, державному реєстратору слід виконати дію «скасувати», що матиме наслідком скасування такої заяви.

Звертаємо увагу, що хоча в обговорюваних випадках іде мова про дії, які не є реєстраційними діями (рішеннями про державну реєстрацію прав) і які в певному сенсі мають переважно технічний характер, зумовлені ними перешкоди для подальшого проведення державної реєстрації за заявами заінтересованих осіб, зокрема власників нерухомого майна, учасників юридичних осіб, створюють серйозну загрозу для непорушності відповідних майнових прав.
З огляду на це є неприпустимим ігнорування таких дій та невжиття або безпідставне зволікання із вжиттям заходів щодо повернення відповідних відомостей реєстру до попереднього стану.
Наголошуємо, що невжиття (несвоєчасне вжиття) державним реєстратором зазначених вище заходів матиме наслідком застосування Міністерством юстиції передбачених законом заходів відповідальності.